-->

De Mest Trögtrampade/Lättrampade Cyklarna Jag Cyklat Med

Jag pratade rent allmänt om cykling med ett par bekanta nyligen då jag fick frågan vilken cykel av alla jag trampat med som varit den mest tröga kontra lätta att cykla med.

Crescent-oväxlad-Damcykel

FixarFarsan's CykelToppLista

Från det samtalet föddes idén till denna lilla "topplista" över de mest jobbiga cyklarna jag cyklat med. Ett klick på varje bild tar dig till ett nytt inlägg om just den cykeln.

Wattitud-Vit-E-BOB-Explorer

Minst Arbete - Elcykel Med Motorn Bak

Vi börjar med den cykel som krävde MINST arbete av mig som cyklist och det var elcykeln Wattitud E-Bob som hade motorn i baknavet.

Lite som att köra moppe eftersom man bara kunde trampa runt pedalerna utan att ens ta i något. Riktigt rolig cykel trots det men kall vintertid då man inte jobbade upp något temp.

Lagom Jobbigt - Mittmotor & Dubbdäck

En elcykel med motorn i framnavet i kombination med dubbdäck kommer därefter. Denna typ av elcykel känner av hur mycket du tar i och matar på med samma effekt (upp till 250W).

Cyklar du vintertid med dubbar så ger denna cykel vardagsmotion!

Plan Landsväg Med Kofiberracer

Om vi lämnar elcyklarna så är nästa något "trögare" cykel att trampa en lätt kolfiberracer som min gamla Scott CR1:a. På plan landsväg utan större motvind så cyklar du faktiskt "lättare" med en lätt racer och betydligt snabbare än på en elcykel.

En Något Tyngre Cyclocross

Fortfarande en mycket lättrampad cykel är en cyclocross med lätt kolfiberram. Ovan Zepto Pro väger ett par kilo mer än en äkta racer tack vare fetare hjul och skivbromsar med rullar nästan lika lätt på landsväg eller grusväg.

Nästa Division - Hybridcykeln

Om elcyklarna spelar i den lättaste divisionen och de lätta racerhojarna i den andra, då spelar hybriderna i den tredje.

Ovan Crescent Zetta vägde ytterligare ett kilo mer än en CX men rullar ändå lätt med sina relativt smala och släta däck.

29" MTB Rullar På Bra

Nästa tröghetsdivision efter hybriderna är en Mountainbike med 29" hjul som har hårdpumpade däck. En sådan här cykel rullar riktigt bra och har mer komfort än en odämpad hybrid men sittställningen med det breda styret fångar även motvind ruggigt bra. Pendla 5 mil om dagen med en sån här och du blir snabbt av med jul/kul-magen.

26-inch-MTB-DBS

Äldre MTB Med 26" Hjul

Hela 26 kilogram vägde min första MTB som jag köpte 1998. Den trampade jag med i många mil, innan jag ens fattade att den var så jäkla trögtrampad (man ska aldrig prova nya cyklar!). Den blev riktigt fin när jag sålde iväg den med nya bromsar och däck men jag kommer aldrig köpa en sån dunderklump igen.

Gammal-REX-damcykel-med-dubbdäck-Provkörd

REX - Vinnaren av Tröghetspriset

Det borde komma lite fem och treväxlade cyklar mellan min gamla 26" MTB och denna oväxlade REX damcykel med dubbdäck.

Maken på mer trögtrampade och vinglig cykel har jag aldrig cyklat med, eller det fanns en som faktiskt var trögare. Det var den första elcykeln E-Bob Explorer, när dess batteri tog helt slut, det var som att cykla med en gammal moped..

Kommentera gärna om du har några minnen från tröga/lätta cyklar eller så kikar du in i mitt bloggarkiv under taggen #Cykel och hittar massa andra liknande inlägg.

0 Besökare har kommenterat :